VIDEO: 5 afstressende yogaøvelser til din ferie

Sommeren er over os, og vi guider til, hvordan du kan optimere din velvære med afstressende yogaøvelser på din ferie.  Vi anbefaler, at du bruger 5 minutter morgen og eventuelt aften på øvelserne, der let kan udføres på stranden, terrassen eller stuegulvet.

Yoga hack: Har du ikke en måtte, så brug blot et tæppe eller dit strandhåndklæde.

Se videoen, eller læs guiden herunder.

CHILDS POSE (BALASANA)

SÅDAN GØR DU:

Start på alle fire, spred knæende ud til siden, saml storetæerne og tag en dyb indånding. På næste udånding sænker du enden ned mod fødderne, strækker armene så underarmene og panden kommer i yogamåtten og giver efter i stillingen. Slap af i hofterne, ryg, nakke, skuldre og arme.

Tag 10 rolige dybe vejrtrækninger ind og ud af næsen.

FORDELE VED STILLINGEN:

Childs pose giver et forsigtigt stræk af hofter, lår og ankler – beroliger hjernen og lindrer stress og træthed. Stillingen kan desuden lindre nakke- og rygsmerter.

DOWNWARD FACING DOG (ADHO MUKHA SVANASANA)

SÅDAN GØR DU:

Start med alle fire med håndflader placeret foran skuldrene og knæene i gulvet. Sørg for at håndfladerne er godt placerede i måtten med spredte fingre. Underdrej tæerne, og løft hofterne op mod himlen. Hold knæene let bøjede, hælene løftede fra underlaget og stræk ryggen. Gå på stedet, og stræk haserne ud.  Find stilhed i øvelsen og stræk benene ud og send hælene mod gulvet. Slap af i hoved og nakke, lad øjnene hvile på knæ eller lår, send skuldrene væk fra ørene, stræk overkroppens forside og fokuser på, at halebenet er det højeste punkt.

Tag 10 rolige dybe vejrtrækninger ind og ud af næsen.

FORDELE VED STILLING:

Downward facing dog øger blodcirkulationen, giver energi, forebygger og fjerner kramper og stivhed omkring lænd, ankler og akillessener. Den hjælper mod iskiassmerter, spændinger og smerter i lænden samt styrker og smidiggør skuldrene.

STANDING MOUNTAIN POSE (TADASANA)

SÅDAN GØR DU:

Start stående med hoftebreddes afstand mellem fødderne. Fordel vægten ligeligt på begge fødder, spred tæerne og fornem kontakten med underlaget. Lav et mikrobøj i knæene, spænd lår og knæ. Mærk knæskallerne løftes. Vip bækkenet frem, send skuldrene tilbage og ned, løft brystkassen. Giv længde til nakken og forstil dig, at du bliver trukket op ved hovedet. Håndfladerne skal pege frem og fingerne skal være spredte lidt væk fra kroppen. 

Tag 10 rolige dybe vejrtrækninger ind og ud af næsen.

FORDELE VED STILLINGEN:

Mountain pose giver en rank kropsholdning, styrker lår, knæ og fødder samt forbedrer balancen.

Tips: Har du svært ved at fornemme kroppen i stillingen, kan den med fordel laves op ad en væg eller liggende på gulvet.

UNIVERSAL TWIST (SUPTA MATSYENDRASANA) 

SÅDAN GØR DU:

Start med at ligge fladt på ryggen. Bøj dit højre ben og placer din højre fod ovenpå venstre knæ. Løft dine hofter og kom op og lig på venstre balle. Grib fat om højre knæ med venstre hånd og lad knæet synke mod gulvet. Tag nu en dyb indånding og løft højre arm op og bagud på udåndingen. Drej ansigtet mod højre og kig efter din hånd. Tag nogle dybe ind- og udåndinger og arbejd på at sende højre skulder og knæ længere mod måtten.

Tag 10 rolige dybe vejrtrækninger ind og ud af næsen. Gentag stillingen til den modsatte side.

FORDELE VED STILLINGEN:

Universal twist giver et godt stræk til dine lårmuskler og afspænder din rygsøjle. Øvelsen kan desuden virke lindrende på rygsmerter. Øvelsen kan med fordel laves liggende i sengen før du skal sove eller som det første inden du står op.

CORPSE POSE (SAVASANA)

SÅDAN GØR DU:

Læg dig på ryggen, og lad arme og ben falde ud til siden. Håndfladerne peger op af og øjnene lukkes.

FORDELE VED STILLINGEN:

Savasana er stillingen, hvor du slapper helt af, beroliger din hjerne og giver slip på dine tanker. Stillingen kan reducere hovedpine, stress og sænke blodtrykket.

Lad dit åndedræt være neutralt, og bliv i stillingen i minimum 3 minutter - gerne op til 10 minutter.

 Tip: Pak dig eventuelt ind i et tæppe, og læg en øjenpude over øjnene.